Skapa cafékänslan hemma

Att inreda ett rum kan vara en stor utmaning om man inte vet vad man ger sig in i. Ett sätt att lyckas med inredningen är att kopiera en stil som man vet funkar, till exempel stilen på sitt favoritcafé. Känslan på riktigt mysiga caféer är inte så svår att efterlikna hemma som man kan tro, det gäller bara att hitta rätt prylar.

[IMAGE=cGxZUvdKswL8.jpg]

Vissa caféer har inspirerat till en viss inredningsstil. Vem har till exempel inte velat slå sig ner i soffan på Central Perk, det kända caféet i teveserien Vänner? Genom att titta noggrant på hur möbler, glas och muggar ser ut i serien kan stilen återskapas även i ett hem, eller i ett eget café för den delen. För visst är det en viss känsla att gå ut på café och dricka kaffe och äta en godbit? Det är någonting särskilt med de där riktigt lyxiga ställena där man sjunker ner i en mjuk fåtölj med en stor kopp av favoritdrycken.

[IMAGE=cSrylkdftRjP.jpg]

Möbler

[IMAGE=bwdy2qcxhf98.jpg]

Det gäller att hitta rätt möbler och utrustning som passar ihop och skapar en snygg stil tillsammans. Ett visst material på stolarna kan återkomma i en serveringsbricka eller någon annan detalj, det ger en känsla av helhet och inredningen känns genomtänkt. Riktigt snygga möbler är nog det som allra mest ger en känsla av lyx och avslappning, som många caféer strävar efter. Möbler av snygg design hittar man ofta i en professionell möbelbutik, där är också utbudet stort och det är lätt att hitta matchande möbler.

Är man ute efter den ständigt populära retrostilen finns det mycket inspiration att hitta i offentliga miljöer, många caféer har just den här stilen. Både nya och gamla möbler som passar in i temat går att få tag på online, på loppis och i fysiska butiker. Just loppisar blir allt mer populärt, där finns många prylar som fungerar felfritt trots att de är begagnade.

Ett sätt att återskapa cafékänslan ännu mer är att ha mindre sittgrupper istället för ett stort bord med många stolar. Runda bord ger den klassiska cafékänslan, men andra former fungerar minst lika bra så länge möbelvalet är genomtänkt.

Detaljerna

När möblerna är på plats är det dags för att fylla upp rummet med rätt detaljer som hjälper till att skapa helheten. På ett trendigt och mysigt café serveras både varma och kalla drycker ofta i snygga och annorlunda glas eller muggar. Glasburkar som fylls med en läskande dryck och isbitar blir ännu snyggare med ett färgglatt sugrör i papper eller metall. Komplettera med ett snyggt glasunderlägg i ett material som passar ihop med övrig inredning och du är på god väg att ha det mysigaste hemmafiket i stan!

Andra detaljer som är lätta att missa är färg och form på kuddar, dukar och gardiner. Om dessa matchas snyggt bidrar de både till en harmonisk känsla och ljuddämpning, precis som på de allra lyxigaste fiken.