Lilla kafferosteriet

I Malmö hittar kaffeälskaren Lilla kafferosteriet som till och med har fått ta emot hyllningar av amerikanska Vogue i en artikel om höjdpunkterna i Skåne. Det är lätt att tro att Lilla Kafferosteriet bara serverar kaffe, men så är inte fallet. Rosteriet har en egen adress på Södra Bulltoftavägen i Malmö medan caféet som serverar det nyrostade kaffet samt alla unika blandningar ligger på Baltzargatan 24.

Claes Mortensens hus

Caféet som hör ihop med Lilla kafferosteriet ligger i Claes Mortensens hus på gågatan i Malmö och här hittar man alla nyheter, recept och unika kaffeblandningar som kommer direkt från det lilla mikrorosteriet. Dessutom finns läckra smörgåsar, bullar, en hel del bakverk och kakor. Caféet är mycket uppskattat av stadens invånare men också av turister. Det finns även en liten uteservering för den som vill njuta av den friska luften. Hit kommer man främst för kaffet.

Kaffekonnässörerna

Lilla kafferosteriet driver också podcasten Kaffekonnässörerna och samtliga avsnitt finns på Soundcloud. Här diskuteras kaffe från alla möjliga olika perspektiv. Framför allt finns ett fokus på hjärtefrågan och drivkraften till att såväl rosteri som café startades, det vill säga viljan att servera kaffe från världens bästa plantager och bönor. Varför ska man nöja sig med att dricka medelmåttigt kaffe som kompromissar med både smak och kvalitét? Lilla Kafferosteriet sprider sitt kaffebudskap och berättar bland annat om kaffepassionen som ledde till öppnandet av Sveriges första mikrorosteri 2006, men också om kaffeplantager, tillverkningsprocesser och etik, hur man rostar kaffe och mycket mer.

Kaffeprovningar

Passionen för kaffe har även lett till bokningsbara kaffeprovningar där mindre sällskap tillsammans med personal pratar om kaffets resa från plantage till kaffekopp. Man får lära sig om olika bönors smak och karaktär ungefär på samma sätt som på en vinprovning. Det ingår även tips och råd om hur man på bästa sätt kokar eget kvalitetskaffe hemma.

Spännande produkter

Lilla Kafferosteriet har även tagit fram specialblandningar och nya spännande produkter som till exempel kolsyrat kaffe. 2018 började man nämligen tillverka kolsyrat kaffe på burk. Denna nymodighet blev en succé och en helt unik smakupplevelse. Tillsammans med ett gårdsmejeri har man också tillverkat den utsökta osten kaffecheddar. Man har även tagit fram ett kaffe-öl som kallas Coffee Brown Ale med maltig kaffesmak och doft av citron, espresso och choklad. Det är kanske inte så konstigt att Lilla Kafferosteriet även levererar produkter och specialblandningar till en hel del prisbelönta restauranger och krögare.

Kaffebönorna som används i rosteriets olika blandningar och produkter kommer från världens alla hörn. På caféet kan man njuta av kaffe från Guatemala, Brasilien, Indonesien, Peru och Etiopien. Bland de olika blandningarna finns till exempel gourmetblandningen med sin mjuka och söta karaktär, delikatessblandningen med fruktig karaktär, den mustiga och kraftiga premiumblandningen samt den fylliga och kryddiga bistroblandningen.