Flickorna Lundgren på Skäret

Caféet med det vackra namnet Flickorna Lundgren på Skäret öppnades redan 1938 och har en lång och fascinerande historia. I den pittoreska gamla skånelängan med anor från 1732 serveras kaffe med tilltugg och oslagbar utsikt.

Vackra vyer

Caféet ligger i Höganäs kommun i Skåne, närmare bestämt i Skäret mellan Jonstorp och Arild. Från fönster och uteservering ser man inte bara den vackra trädgården utan också vyerna över Hallands Väderö och Skälderviken. Här håller man sig till den traditionsenliga doften av nykokt kaffe och nybakade bullar precis som på flickorna Lundgrens tid. De sju systrarna Anna, Ella, Ebba, Greta, Britt-Marie, Rut och Marta grundade caféet och den välkomnande miljö som fortfarande syns bland kanelbullar och hallontårtor. Idag är det Mats Fejne som driver verksamheten, som son till en av de numera legendariska systrarna. Här finns förutom en prunkande trädgård även växthus och småskalig djurhållning.

Från torp till café

Man kan både känna och ana historiens vingslag i närheten av det lilla huset som från början var ett fiskartorp. Flickornas far köpte torpet 1927 för att familjen skulle få ett välbehövligt sommarhus. När barndomsgården i Döshult oväntat brann ner 1932 fick familjen komma på nya lösningar för att överleva. Nu föddes idéerna om att öppna ett café. Systrarna läste på och öppnade portarna till sin verksamhet med både café och eget bageri sommaren 1938 utan både elektricitet och rinnande vatten. De visste inte då att de skulle bli kungligt belönade.

Fika för en kung

Caféet har en gedigen historia och har lockat en hel del turister genom åren. 1945 fick caféet besök av Gustaf VI Adolf som var ute på promenad från sommarresidenset Sofiero när han plötsligt blev kaffesugen. Han sägs ha blivit mycket förtjust i caféet och återkom ofta under sina vistelser på slottet. Kungen gick runt i trädgården, tittade på djuren och småpratade med alla och en var precis som en vanlig gäst. Han var stamgäst till sin död 1973. Den kungliga gästen medförde en hel del publicitet för det lilla caféet som till och med fick vara med i en dokumentärfilm om bygden som kungen hade förälskat sig i. Ett besök till Flickorna Lundgrens på Skäret är väl värt besväret, men man får vara beredd på att det kostar en slant. Caféet har det där lilla extra som är svårt att förklara. Kanske är det den kungliga glansen som fortfarande sitter kvar i väggarna eller den magiska utsikten som fortsätter att locka turister och gäster från världens alla hörn.