Central Perk

De flesta känner till den kultförklarade tv-serien Friends som sändes mellan 1994 och 2004. I svensk översättning kallades serien Vänner . Handlingen kretsar kring sex huvudkaraktärer som delar liv och vänskap med varandra på olika sätt i Greenwich Village i New York City på 1990-talet. Centralt som ett nav finns det fiktiva caféet Central Perk.

Samlingsplats

Central Perk är de sex vännernas samlingsplats och majoriteten av dem har arbetat där under seriens gång. Själva serien handlar bland annat om den modeintresserade och egocentriska Rachel Green som spelas av Jennifer Aniston. I det allra första pilotavsnittet dök hon upp då hon rusade in på Central Perk iförd bröllopsklänning. Hon hade lämnat sin blivande man vid altaret och letade desperat efter barndomsvännen Monica Geller som spelas av Courtney Cox Arquette. Den pedantiska Monica i sin tur delar lägenhet med den ständigt glada låtskrivaren och massören Phoebe Buffay, som spelas av Lisa Kudrow. Monicas bror Ross Geller spelas av David Schwimmer. Han är paleontlog och hans två bästa vänner heter Joey Tribbiani och Chandler Bing. Dessa båda herrar spelas av Matt LeBlanc och Matthew Perry. Samtliga skådespelare blev stenrika av seriens framgångar och alla nyheter om deras liv och skådespelarkarriärer är ständigt omskrivna i dagstidningar som Expressen och olika nöjesmagasin. I serien ligger caféet i samma hus som Joeys och Chandlers lägenhet. Handlingen utspelar sig antingen där eller i någon av vännernas lägenheter.

Caféet blev så populärt att det till och med dök upp som ett riktigt pop-up café i New York i samband med lanseringen av en ny kaffesort. Samtidigt som kunderna kunde smaka på den nya produkten kunde de även titta på memorabilia från den berömda tv-serien. Alla minns den ljusbruna sammetssoffan, kaffebordet och de små blommiga pallarna. Caféet finns till och med som lego, så att fansen kan bygga sitt eget lilla Central Perk.