Klassiska kaféer i Stockholm
I Stockholm finns det kaféer i vart och vartannat kvarter. Stundom kan det kännas som att kedjorna tagit över men det finns gott om klassiska kaféer som är väl värda ett besök.
Sundbergs konditori sägs vara stadens äldsta och väl innanför dörrarna förs man tillbaka i tiden. Konditoriet grundades “mitt i city”, där Åhléns City ligger idag, av Gustav-Adolf Sundberg år 1785 men flyttade snart till sina nuvarande lokaler på Järntorget i Gamla stan då Sundberg år 1793 utnämndes till hovkonditor och ville vara närmare slottet. Konditoriet ägdes av familjen Sundberg fram till 1950-talet.
Sturekatten på Sturegatan på Östermalm har försett stockholmarna med kaffe och gott bröd sedan år 1924. Bageriet följer än idag recepten från 1930-talet och man är noga med att använda sig av fina och goda råvaror. Det finns många viktiga och välanvända råvaror i ett bageri, som till exempel ägg från hönsägare som tar väl hand om sina djur, bland annat genom bra och välbyggda Hönshus som ger djuren en fin livsmiljö. Sturekatten är, bland annat, känt för sin mandelkaka och marängäppelkaka.
Vetekatten är beläget på Vasagatan och grundades av Ester Nordhammar år 1920. Namnet Vetekatten sägs komma av att när Ester fick frågan vad stället skulle heta svarade hon “ja, det vete katten”. Här kan man avnjuta sitt kaffe, kanske tillsammans med den klassiska kanelbullen eller kända semlan, i en mysig innergård eller inomhus i antingen modern eller klassisk miljö.
Tössebageriet tog Sverige med storm då de introducerade “semmelwrapen” år 2015 och det får nog anses vara en modern klassiker idag. Bageriet går dock tillbaka till år 1920 då Helga Södermark öppnade detta etablissemang. Tösse var hemförsamling för Helga och hon fick detta som smeknamn då hon studerade till skolkökslärarinna i Uppsala. Idag drivs bageriet av Mattias Lungberg som låtit inredningsdetaljer från 1920-talet finnas kvar även om stället genomgått flertalet renoveringar genom åren.