Café de Flore

Ett annat legendariskt café med historiska anor är Café de Flore som ligger i Paris i hörnet där de två gatorna Boulevard Saint-Germain och Rue Saint-Benoit möts. Caféet öppnade redan 1887 och här har många stora tänkare och författare spenderat en betydande del av sin tid.

Kända stamgäster

Guldåldern för kultureliten på Café de Flore tog sin början först efter första världskrigets slut. 1917 var poeten Guillaume Apollinaire den förste att göra caféet till sitt stamställe. Här skrev han både dikter och böcker och tog med sig andra kända namn som Paul Réverdy, André Breton och Paul Éluard. Surrealismen fick ett starkt fäste här och i slutet av 1930-talet fann många fattiga författare en varm plats att skriva på nära det berömda elementet inne på caféet.

Författarinnan och feministen Simone de Beavouir blev även hon stamgäst och ägaren lät henne sitta hela dagen och arbeta i caféet utan att konsumera annat än några koppar kaffe. Det dröjde inte länge innan hon tog dit sin man Jean-Paul Sartre och snart hade den existentialistiska rörelsen sitt högkvarter inne på Café de Flore. Nu dök även filosofer som Albert Camus upp och skrifterna bokstavligen flödade ut ur caféet på löpande band.

Idag är caféet fortfarande välkänt, men är inte längre kulturelitens stamställe. Hit kommer både turister och lokalbefolkning och kan njuta av såväl gott kaffe som franska bakverk. Framför allt finns det en historisk dragningskraft och många uppskattar till exempel att fika där Hemingway satt och skrev sina noveller.

Filmatiseringar

Med tanke på Café de Flores färgstarka historia är det kanske inte så konstigt att det lilla caféet har förekommit i en hel del filmer och tv-serier genom åren. Filmen Les Amants du Flore från 2006 handlar till exempel om Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartres förhållande. I svensk översättning heter den De älskande på Café de Flore. Här spelar naturligtvis caféet en betydande roll, men fokus ligger också på de filosofiska tankarna och det passionerade förhållandet som slutade med att de gick isär. Även filmen Love Lasts Three Years från 2011 innehåller en hel del scener från det berömda caféet där man även filmade under ett par veckor. Caféet har också förekommit i musikvideor, sångtexter, litteratur och i den kända tv-serien Absolutely Fabulous (Helt hysteriskt) 2001.