Caffè Florian

Det äldsta caféet i världen hittar man i Italien, i den vackra staden Venedig. Ofta ses caféet i fråga även som en symbol för själva staden. Caféet öppnades av ägaren Floriano Francesconi i december 1720 och döptes till Alla Venezia Trionfante, men gick allmänt under namnet Caffé Florian.

Eliten

Caffé Florian underhöll de välbeställda italienarna med den tidens bästa viner och utsökt kaffe från världens alla hörn. Här höll storheter som Casanova, Carlo Goldoni och Goethe till. Casanova ska ha använt caféet i jakt på nya romanser och erövringar. Caffé Florian var ett av få ställen som även öppnade dörrarna för kvinnor. Så småningom kom caféet alltmer att bli en social mötesplats för en mängd olika människor ur varierande samhällsklasser. Här smiddes också planer och uppror för att ena Italien och frihetskämpar som Niccolò Tommaseo värvade medlemmar, skrev artiklar. agiterade och diskuterade. Så småningom hittade även Proust, Byron och Dickens hit.

Konstutställning

I slutet av 1800-talet öppnades en internationell konstutställning i ett av de renoverade rummen vilket blev upptakten till en rad olika utställningar även i modern tid. På senare tid tog man även in en permanent orkester som spelade på caféet till gästernas förtjusning. Atmosfären i de eleganta rummen påminner om kungliga salar och inredningen består av guld, sammet, marmor, utsökta renässansmålningar och stuckaturer. Att öppna dörrarna till detta café kan närmast liknas vid en tidsresa.

Gourmetcafé

Servicen håller hög standard och caféet är världsberömt både för sin fantastiska historia, sitt goda kaffe och för den magnifika interiören. Här serveras också traditionella florentinska bakverk som garanterar unika smakupplevelser. Såväl kaffe-älskare som fikagourmander rekommenderas att besöka Caffé Florian. Upplevelsen är något utöver det vanliga.