Systrarna Skogströms Lantkafé

Det finns gott om caféer i Sverige och det är svårt att föreställa sig hur stort utbudet är. Genom en enkel sökning på Google kan man hitta landets bästa utbud eller helt enkelt kolla upp det bästa caféet i staden där man befinner sig för tillfället. Det är dock inte bara i staden som det finns caféer. Landsbygden bjuder på olika sorters trädgårdscaféer och här är ett besök på Systrarna Skogströms Lantkafé i Småland ett måste.

Lantlig miljö

Det lilla lantcafét ligger i småländska Öhr, strax utanför Växjö. Det finns plats för 90 gäster i det charmigt faluröda huset med vita knutar. Inomhus är det gammaldags stil och inredning från 50-talet som gäller i kombination med ett frikostigt utbud av bakelser, kakor, pajer och tårtor. Kaffet är kokat med värme och alla moderna alternativ som espresso, iskaffe, cappucino med mera finns till hands. Plättar, ostkaka och läckra smörgåsar lockar på menyn tillsammans med lite mer matiga alternativ. Atmosfären är oslagbar.

På sommaren kan man dessutom njuta av den fantastiska trädgården och det är inte förvånande att caféet ofta dyker upp på listor över attraktiva trädgårdscaféer. Själva huset bidrar med såväl historia som sammanhang. Det byggdes 1870 för mejeriverksamhet och senare lanthandel. Vid renoveringen inför uppstarten av caféet försökte man bevara den gamla sekelskifteskänslan. Såväl originalgolv som fönster finns fortfarande kvar. Att njuta av en kopp kaffe med tilltugg i den här miljön är en mycket trivsam upplevelse och väl värt en liten omväg. Stillheten, vyerna och menyn är oslagbara.